Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2014. március 04.
Szigorúan ellenőrzött gyógyszerek - Szalai Laura - 2014. 03. 03. (1,4. oldal) - Magyar Nemzet

Tavaly több száz hamis gyógyszer, valamint illegális készítmény érkezett hazánkba. Ezek a termékek főként Ázsiából, illetve Szerbiából, Bulgáriából, Ukrajnából kerültek az országba.

Több mint háromszáz esetben keresték meg a gyártók és fogyasztók a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőségés Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetet (GYEMSZI OGYI) illegális, illetve hamisított készítmények gyanújával – tájékoztatta lapunkat az intézet. Közölték, a hamis gyógyszerek nagy része Ázsiából, illegális termékek főként Szerbiából, Bulgáriából, Ukrajnából érkeznek hazánkba. Utóbbiak elsősorban úgynevezett anabolikus vagy felépítő szteroidok – például Testosteron Depo injekció –, potencianövelők és hormonkészítmények. Ezenkívül jellemző a fogyasztószerek – szibutramin – hamisítása is, a GYEMSZI OGYI indoklása szerint összességében ezekre a termékekre a legnagyobb a kereslet.

A hazai legális gyógyszer-kereskedelem szigorúan szabályozott. Az intézet ellenőrzi a gyógyszer minőségét, hatásosságát és biztonságos alkalmazhatóságát, továbbá a gyártóhelyek megfelelőségét és a gyógyszer-nagykereskedők tevékenységét. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) magát a kiskereskedelmi gyógyszerforgalmazást felügyeli. A GYEMSZI OGYI egyidejűleg piacfelügyeleti hatósági szerepet tölt be a harmadik országokból az Európai Unió területére behozott, valamint kivitt termékek ellenőrzésekor. Az illegális kereskedelem ellenőrzésében a társhatóságok, így például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendőrség és az ÁNTSZ is részt vesz.

Az érintett termékeket gyógyszerellenőrző laboratóriumban vizsgálják, és a GYEMSZI OGYI az eredmények alapján hoz döntést, illetve ad szakvéleményt. Utóbbi szankciókat alkalmazhat a szabálytalanul eljáró nagykereskedővel és a meghatalmazással nem rendelkező, illegális tevékenységet folytató kereskedővel szemben, így pénzbírságot szabhat ki, s az engedélyét is felfüggesztheti. Előfordul, hogy a GYEMSZI OGYI olyan hirdetéseket talál, amelyeken gyógyhatással reklámoznak egy adott terméket, ám annak semmilyen engedélye nincs, vagy az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet regisztrálta étrend-kiegészítőként. Utóbbi azonban élelmiszernek minősül, így a jelölésre – címkefeliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra – és reklámozásra az élelmiszereknél megfogalmazott általános előírásokat kell alkalmazni.

 

Szigorúan ellenőrzött gyógyszerek

Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas. – Ezekben az esetekben a fogyasztók megtévesztése miatt eljárást kezdeményezünk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, amely jogosult az eljárás lefolytatására – hangsúlyozták.

Fokozza a gyógyszerbiztonságot, hogy 2013 szeptemberétől fekete háromszög jelölést kell használni bizonyos készítmények esetében. Ez a jelzés az orvosságok kísérőirataiban – a betegtájékoztatóban és az alkalmazási előírásban – található. A fekete háromszög a gyógyszerhatóság fokozott felügyeletét jelenti, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztonságos alkalmazásra vonatkozóan korlátozott információ áll rendelkezésre. Ez például olyan új hatóanyagot tartalmazó gyógyszereknél fordulhat elő, amelyek hosszú távú alkalmazásáról még nem áll rendelkezésre elegendő adat.

 

Szalai Laura
Magyar Nemzet

 

 

Korábban a témában megjelent:

Fokozott felügyelet alatt álló készítmények - FEKETE HÁROMSZÖG - ogyi.hu

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél