Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. szeptember 27.
Ünnepi ülés a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából szeptember 25-én együttes ülést tartott az Egis Tudományos és Technológiai Központban.

A FIP kezdeményezésére 2009. óta ünneplik a világ gyógyszerészei a Gyógyszerészek Világnapját. Hazánkban a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság állt a kezdeményezés élére, idén immáron negyedik alkalommal emlékeznek meg e napról. Ahogy az idei év mottója – „Felelős gyógyszeralkalmazás – gyógyszerészi támogatás” – is mutatja, az előadók elsősorban az adherencia, a felelős gyógyszerhasználat, illetve a gyógyszerészek említettekben betöltött szerepét járták körbe. A bizalom, a hivatástudat, a felelősség szavak szinte minden mindnyájuktól elhangzottak.

Ünnepi ülés a Gyógyszerészek Világnapja alkalmábólAz összejövetel első blokkjának üléselnöke prof. dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság elnöke volt. Elsőként dr. Hodász István, az EGIS Gyógyszergyár vezérigazgatója köszöntötte a részvevőket, aki örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az EGIS-ben emlékeznek meg e napról. Külön köszöntötte a gyár munkatársait is, akik munkájának eredményességét a betegek gyógyulása jelzi. A felelős gyógyszeralkalmazás érdekében tett kezdeményezéseik közül kiemelte az MGYK-val történő együttműködésüket, például a gyógyszerészek és asszisztensek számára alapított gyógyszerészi gondozási díjakat.

Prof dr. Szökő Éva köszöntőjében visszaemlékezett a 2009. óta ünnepelt világnapok történetére, azok tematikus programjaira. „Mi a célja e napnak? Az hogy ráirányítsa a figyelmet e hivatás nagyon hasznos, sokrétű szerepére” – emelte ki. A felelős gyógyszeralkalmazásban a gyógyszerellátás minden szereplőjére nagy felelősség hárul – hangzott el, majd a Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő programról ejtett szót.

Ünnepi ülés a Gyógyszerészek Világnapja alkalmábólA blokk első előadója dr. Tarnai Julianna, az OGYÉI főigazgató helyettese volt a „Felelős gyógyszeralkalmazás – ahogy az OGYÉI látja” című előadásával, amelyben a komplex gyógyszerhatósági működés legfontosabb jellemzőit mutatta be. Kitért a szakemberképzés fontosságára: „a ma tevékenysége a holnap eredménye” – emelte ki. Szólt a határterületi készítményekről, az új gyártástechnológiákkal készültek támogatásáról. A FoNo VIII. elkészítésével kapcsolatos együttműködésért köszönetet mondott a Magyar Gyógyszerészi Kamarának. Kiemelte a kommunikáció fontosságát a felelős gyógyszeralkalmazásban. „A gyógyszerészek szerepe esszenciális”, ők azok, akik az ellátórendszerben utoljára találkoznak a beteggel – hangsúlyozta, majd a hatósággal való együttműködés fontosságáról beszélt.

Ünnepi ülés a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából„Felelős gyógyszeralkalmazás – ahogy a MAGYOSZ látja” – ez volt a címe dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége elnöke előadásának. Először adatokat osztott meg a MAGYOSZ tagvállalatairól, mint mondta, minden második beteg magyar gyógyszert szed. Száz országban vannak jelen, 18 gyáruk van. Száz éve vannak a piacon és a hazai nemzetgazdaság zászlóshajójaként tekinthetünk rájuk. „A felelős és sikeres gyógyszeralkalmazás bizalomra épül, e nélkül nincs sikeres innováció” – hívta fel a figyelmet. A gyógyszer jogi státuszának ismertetése után annak bizalmi státuszáról ejtett szót, ami három alapon nyugszik: farmakovigilancia, off-label use, együttműködés a gyógyszerellátás szereplőivel. Végezetül a gyógyszerészek számos területen betöltött kulcsszerepét hangsúlyozta.

„Mit tehet a gyógyszerész a felelős gyógyszeralkalmazásért?” – ezzel a címmel lett meghirdetve dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke előadása, aki azonban „Mit tehetnek a gyógyszerészi szervezetek és az intézmények a felelős gyógyszeralkalmazásért?” címmel tartotta meg előadását. Jelezte, hogy a címváltoztatás tudatos, mert minden szervezetnek és vezetőnek elsődleges feladata kell legyen olyan feltételek megteremtése, ahol a szakember a felkészültségének és szakmai lelkiismeretének megfelelően végezheti a munkáját. A gyógyszertárban ki kinek felelős? – először ezt a kérdéskört járta körbe, kiemelve végül, hogy „felelőssé a felelősség akarása tesz”. A továbbiakban a szakmai, a gazdasági és a tulajdonosi integritás-növelés szükségességét és lehetőségeit mutatta be. Felhívta a figyelmet arra, hogy ami a jogszabályban van, nem biztos, hogy a mindennapi gyakorlatban is megvalósul. A gyógyszerészek szakmai és egzisztenciális függetlenségét az Európai Unió Bírósága is megerősítette a 2009. május 9-i döntésével. Harmadik gondolatként a hivatástudat újraépítésének fontosságát hangsúlyozta. Az előadás végén a címben feltett kérdésre válaszként a felelősségtudat kiépítését, a gyógyszerészek és gyógyszertárak szakmai, gazdasági és tulajdonosi integritásának megerősítését, a gyógyszertárak gazdasági működőképességének biztosítását valamint a hivatástudat újraépítését adta meg. Mint mondta, ezek olyan előfeltételek, amelyeket biztosítani kell ahhoz, hogy a gyógyszerészek a felelős gyógyszerhasználatot megfelelően tudják elősegíteni.

Ünnepi ülés a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából„Mit kell tudni a nem-szteroid gyulladásgátlók biztonságos használatáról?” címmel dr. Tábi Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi docense következett ez után, aki az NSAID készítményekről beszélt. Bemutatta létrejöttük történetét, hatásaikat. Kitért az OTC fájdalomcsillapítókra, választ keresve arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján ajánlja ezeket a gyógyszerész. Szólt a helyi alkalmazásukról is. Végezetül a továbbképzésnek is beillő előadásban a betegedukáció fontosságát hangsúlyozta.

Dr. Viola Réka klinikai gyógyszerész, az MGYT Farmakoterápiás és Gyógyszerészi Gondozási Szakosztály elnöke „Eredményes  lehet-e a gyógyszeres prevenció a cardiovascularis betegségek esetében? Mit tehet a gyógyszerész?” címmel osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Hazai és nemzetközi tapasztalatokat osztott meg a beteg-együttműködéssel kapcsolatban, számos vizsgálat adataival alátámasztva mondandóját, például fibrát terápia esetén egy vizsgálat szerint egy év után a betegek 78%-a nem szedte gyógyszerét. Részletezte a sztatin perzisztencia, a primer és a szekunder prevenció kérdéskörét is. Kitért egy beteg attitüd vizsgálatra is, ami arra kereste a választ, hogy a betegek miért nem szedik az előírt gyógyszert. A válasz a mellékhatásoktól való félelem, a diéta elégségesnek tartása, illetve inkább alternatív szerek fogyasztása volt. Úgy látja, az beteg együttműködése fokozható a bizalom növelésével, a megfelelő családi háttérrel és az egészségtudatos gondolkodással. Felhívta a figyelmet arra, hogy számos téves információ kering a betegek körében. Több nemzetközi példát is hozott az adherencia növelés lehetőségeivel kapcsolatban. Említést tett a iPACT nevet viselő nemzetközi együttműködésről az antikoaguláns terápia biztonsága érdekében. Összefoglalásként elmondta, hogy a gyógyszerész aktív szerepvállalása javít az adherencián, ahogy a betegedukáció és a társszakmákkal való együttműködés is.

Az ünnepi ülés második blokkjában betegedukációs mintaelőadásokat mutattak be. Az üléselnök dr. Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem egyetemi docense volt. Két előadást ismertettek: dr. Gyermán Anna (PhD hallgatóaDebreceni Egyetem Gyógyszertechnológiai Tanszék) „Az egészségtudatos magatartásról középiskolásoknak” és dr. Oláh Gábor (egyetemi tanársegéd, Debreceni Egyetem Biofarmáciai Tanszék) „Tények és tévhitek az öngyógyításról, fókuszban a fájdalomcsillapítás” című munkáit.

A konferencia zárása után az Egis jóvoltából állófogadás volt és a résztvevők megtekinthették az Egis technológiai és tudásközpontját.

mgyk.gyh 

 

 

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA