Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. november 25.
Gyógyszerhamisítás elleni irányelvről kérdez az Európai Bizottság - HENT hírlevél

A SecuringPharma beszámolója szerint az Európai Bizottság közzétette az idei évben elfogadott gyógyszerhamisítás elleni irányelv előírásainak gyakorlati megvalósításával foglalkozó vitadokumentumot. Az irányelv kötelezi a gyógyszergyártókat, hogy egyedi kódokkal tegye lehetővé készítményei eredetiségigazolását. A bizottsági felhívás most a szakmai véleményeket várja arra vonatkozóan, hogy az egyedi azonosítók rendszere milyen formában és milyen technikai követelményekkel működjön.
Az Európai Bizottság szerint az azonosító kódok esetében két opció lehetséges: a gyártók maguk választanak metódust, vagy harmonizált technológiát használnak. A felhívás kéri a szakértőket és érintetteket, hogy mérlegeljék egyik vagy másik lehetőség előnyeit, illetve hátrányait.
A dokumentum alapján várják a véleményeket arra vonatkozóan, hogy az alkalmazott egyedi szériaszám milyen információkat tartalmazzon. Minimum elvárásként az irányelv a gyártási szám és a csomagszám feltüntetését írja elő, de a kód tartalmazhatná a lejárati dátumot és tételszámot is. Kérdés továbbá, hogy az egyedi azonosítókat lineáris vagy 2D-s vonalkódokba, esetleg rádiófrekvenciás azonosítókba (RFID) ágyazzák bele.
Az Európai Bizottság felhívása kitér arra is, az egyedi azonosítókat az ellátási lánc mely pontján olvassák le az illetékesek. Elegendő ezeket a gyógyszerek kiadása előtt a patikákban ellenőrizni, vagy iktassanak be további ellenőrzési pontokat, például a nagykereskedelmi elosztás során? Hasonló módon kérdés még az is, hogy a leolvasott kódok számára összevetésül szolgáló adatbázist ki fejlessze, illetve ki tartsa fenn. A lehetséges opciók között a gyártók, a nemzeti illetékes szervek, illetve közös európai hatóság szerepel.
Végezetül, a vitadokumentum annak a kérdésnek a vizsgálatára szólítja fel az illetékeseket, hogy meddig terjedjen az irányelv hatálya. Az egyedi számok a nem vényköteles készítményekre is rákerüljenek, avagy ezek a hamisítás által kevésbé kockázatos kategóriába tartoznak?
A konzultációs felhívásra érkező véleményeket 2012. április 27-éig várja a Bizottság.

HENT hírlevél

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél