Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. augusztus 01.
Hamisítás elleni javaslatokat tartalmaz az Európai Bizottság helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlati szabályainak tervezete - HENT hírlevél

Az Európai Bizottság nyilvános konzultáció keretében közzétette a helyes gyógyszernagykereskedelmi gyakorlat új szabályainak tervezetét, amelynek ajánlásai már összhangban állnak az idén elfogadott európai gyógyszerhamisítás elleni irányelvvel.

A SecuringPharma beszámolója szerint a helyes nagykereskedelmi gyakorlat (Good Distribution Practice, GDP) új szabályai a jelenlegi, 1994-ben elfogadott szabályozást váltanák fel, ami elfogadása óta változatlan formában van érvényben, és mint ilyen, elavulttá vált.
Az Európai Bizottság által közzétett javaslatok a nagykereskedelem esetében a minőségirányítás, az alkalmazottak, a szállítás, a raktározás, a dokumentáció, a panaszok kezelése, a visszahívások és a hamisítás vonatkozásában fogalmaznak meg követendő irányelveket. Fontos újítása, hogy a gyógyszerhatóanyagok kereskedelmére és az ellátási lánc biztosítására vonatkozóan az eddigieknél szigorúbb kontrollt fogalmaz meg, amely a májusban elfogadott gyógyszerhamisítás elleni direktívában is központi szerepet kapott. A dokumentum 2011 év végéig nyilvános konzultáció keretében véleményezhető.
A hamis termékek kiszűrését illetően a Bizottság javaslata a nagykereskedők kötelezettségeként írja elő, hogy a gyógyszerbeszállítóik megbízhatóságát ellenőrizzék, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy hamisítványok kerüljenek az ellátási láncba. Hasonlóan elvárás a nagykereskedőkkel szemben az is, hogy dokumentáltan rendelkezzenek az alkalmazottaik hamisítás elleni tájékoztatására vonatkozó programmal, valamint hamisítás gyanúja esetén a hatóságok és az eredeti gyártók értesítésére vonatkozó stratégiával.

Forrás:HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél