Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. május 30.
Tájékoztatás gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítő készítményekről 2011. május 27. - antsz.hu

A tájékoztató nyomtatóbarát verziója (pdf) elérhető itt!
TajekoztatGyogyszer-hat_any_tart_etrend_kieg_keszitmenyekrol_110527.pdf

Tájékoztatás gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítő készítményekről 2011. május 27.

Az U.S. Food and Drug Administration (Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) Rapid Alert bejelentésben arról értesítette az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, hogy az étrendkiegészítőként forgalmazott U-Prosta kapszula vényköteles gyógyszer hatóanyagot (terazozint) tartalmaz.

A rendelkezésre álló információk szerint a Kínában gyártott készítmény bejelentése a Magyar Köztársaság területén étrend-kiegészítőként nem történt meg, így hivatalos úton forgalomba nem kerülhetett, illegális forgalmazásról a hatóságnak nincs tudomása. A készítmény gyógyszerként sem rendelkezik érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.

Ugyancsak az Országos Gyógyszerészeti Intézettől érkezett tájékoztatás, hogy a Herbinvest Co. AS, Norvégia által gyártott L2 kapszula étrend-kiegészítő készítmény előzetes laboratóriumi vizsgálata során tioszildenafil, és hidroxitiohomoszildenafil gyógyszer hatóanyag került a készítményben kimutatásra.

A rendelkezésre álló információk alapján a készítmény bejelentése a Magyar Köztársaság területén étrend-kiegészítőként nem történt meg, így hivatalos úton forgalomba nem kerülhetett, illegális forgalmazásról a hatóságnak nincs tudomása.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az „ARPFARM BODY SLIM&CONTROL étrend-kiegészítő kapszula garciniával és koncing dióval”megnevezésű termék laboratóriumi vizsgálatát kezdeményezte az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél. A készítmény az elvégzett laboratóriumi vizsgálat megállapításai szerint szibutramin és fenolftalein gyógyszer-hatóanyagokat tartalmaz. A hatóság a termék forgalmazásának azonnali hatályú tiltásáról, illetve a forgalomba került termék visszahívásáról rendelkezett.

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a  terazozin, tioszildenafil,  hidroxitiohomoszildenafil, szibutramin és fenolftalein gyógyszer hatóanyagok étrend-kiegészítő készítményekben nem lehetnek jelen, erre való tekintettel, amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme érdekében szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából azt jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

OTH Közegészségügyi Főosztály

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél